Site Overlay

Tinder = ego boost?

A Tinder csoportomba jött az alábbi videó:

tl;dr; két lány elmeséli, hogy csak a validációért és az ego boostért vannak fent Tinderen, egyébként soha nem találkoztak onnan senkivel.

Valóban ez lenne az általános helyzet?

Aki egy egészséges és emberekben gazdag szociális közegben van, az nem fogja használni a társkeresőket társkeresésre. Ha ott vagy egy közösségben, ahol elegendő figyelmet kapsz, akkor az sokkal többet jelent, mint random profilok az interneten, akiket sose láttál, sosem éreztél.
Olyan lányokkal lehet randira jutni Tinderről, akik hasonló szociális helyzetben vannak, mint te. Ha te hetero fiúként főleg olyan közösségekben vagy, ahol kevés a lány, ezért fent vagy Tinderen, akkor nagyobb valószínűséggel fogsz olyannal találkozni, akinek a szociális közegében kevés a fiú és ezért van ugyanott vagy pedig nagyon kevés figyelmet kap fiúktól.

Aki a való életben megkapja a szociális közösségétől ezt a fajta figyelmet, az nem fog mentális energiát fektetni abba, hogy tinderen felépítsen egy kapcsolatot.
Ha találkozol valakivel élőben, akkor kb. egyből érzed, hogy lenne-e kémia, összevibeoltok-e, merre mehetne a dolog, egyből vannak információid a valóságról.
Tinderen viszont van néhány kép, jobb esetben 2 mondat bemutatkozás jön szembe és innen sokkal nagyobb érzelmi erőfeszítés dolgozni. Aztán ha egyébként nincs rá kifejezetten szükséged, akkor nem fogod ezt belerakni.

Viszont fent leszel azért, mert minden egyes lájk egy extra dopamin löket az agyadnak és ez addiktív.

Másrészt pedig személyesen nem vagy instant elköteleződve, nem vagy feltétlenül döntéshelyzetben, mert miért ne beszélgethetnél és flörtölhetnél csak úgy egy közösségben egy ismerőssel?
Viszont ha társkeresőről találkoztok, akkor az egy randi, azzal kezdeni kell valamit, el kell utána dönteni, hogy legyen-e második, mi legyen az egésszel, stb. És ez kimerítő tud lenni.

Nem mondom, hogy ez egy jó dolog, csak azt, hogy ez egy tény. Megoldás? Valószínűleg ki kell menni a világba és új embereket megismerni.

Prateek Katyal fotója a Pexels oldaláról

Mivel a társkeresésben általában a férfi kezdeményezése axiómának tekintett elvárás, ezért egy teljesen egyenlő szociális helyzetben is valószínűleg a nők kapják a több próbálkozást, így a több figyelmet, ez is az egyik oka lehet annak, hogy a társkeresőkön kisebb arányban vannak jelen.

Ne hibáztassuk ezért a nőket, fordított helyzetben a férfiak is pontosan ugyanezt csinálnák.

Egy kis outro a véleményem mögé:
10+ évig voltam mérnöki/IT közegben, egyetemen, munkahelyeken, ahol kb. 10% a lányok aránya. A Tindert (meg az összes többi társkeresőt, ami létezett) orrvérzésig toltam, ha épp nem volt senkim, küzdve a szokásos problémákkal.
Most pszichológia szakra járok, ahol 10% fiú van és nagyjából úgy használom a Tindert, ahogy a videóban a lányok.

Ha tetszett a cikk, akkor kövess Facebook-on is!

Featured image: Prateek Katyal fotója a Pexels oldaláról

Leave a Reply