Site Overlay

Hogyan tárold a bitcoinodat?

Ha most szeretnél bitcoint vásárolni, mert már utána néztél, hogy mi ez, és látod benne a jövőbeli potenciált, akkor ez egy hasznos útmutató ahhoz, hogy hogyan tárold, és egy átfogó képet kapj a lehetőségekről, azok biztonságáról.

Másfél éve teljes bitcoin és kriptopénz lázban égek, nincs ismerősöm akinek nem mesélnék róla. Így volt ez egy baráti házaspárnál is, akik nyáron házasodtak össze, és mivel mindig érdeklődtek, hogy mizu, bitcoin lett a nászajándék. Ehhez írtam nekik egy használati utasítást, ennek az átdolgozását olvashatjátok.

Hogyan működik a bitcoinok és kriptopénzek tárolása?

Kezdjük egy gyors bevezetővel, hogy kapj egy átfogó képet.

A bitcoinok – és minden kriptopénz – virtuális pénztárcákban, wallet-ekben tárolódik. Pontosabban a blockchain-ben, amihez a wallettel lehet hozzáférni. Erről elég annyi, hogy minden információ, pénz, tranzakció ott van az éterben meghamisíthatatlanul, sok ezer példányban, biztonságban, és amíg megvan a walleted valamilyen formában, addig ehhez hozzá tudsz férni.

Minden wallet gyakorlatilag 2 kódsor: egy publikus és egy privát, ezeket a kódokat kulcsoknak, címeknek is hívják, és egyszerűen megjeleníthetőek QR kód formában is.

Egy random wallet a bitaddress.org által generálva.

Gyakorlatilag elég csak a privát kulccsal rendelkezni, abból legenerálható a publikus kulcs, viszont fordítva természetesen nem működik. A publikus kulcsot lehet megadni bárkinek, erre tudnak neked bitcoint utalni, a privát kulccsal pedig te tudsz utalni / költeni, tehát erre kell nagyon vigyázni, és senkinek ki nem adni, nem elhagyni, mert nincs bitcoin ügyfélszolgálat, aki segít. 🙂 

Ezeket a kódokat többféleképpen lehet tárolni.

Papírtárca

A legbiztonságosabb az, ha ezeket a QR kódokat kinyomtatod és jól elteszed, ezt hívják papírtárcának. Ennél már csak az biztonságosabb, ha meg is tanulod a kulcsot. De ki akarna egy random kódsort megtanulni? Erre két megoldás van, az általánosabbat lásd később (12 szó), az érdekesebbhez pedig látogass el a brainwallet.io honlapra. Itt bármilyen, számodra könnyen megjegyezhető szövegből, számkombinációból tudsz tárcát generálni, természetesen ugyanabból a szövegből mindig ugyanazt generálja. Viszont karakterre pontosan kell emlékezni, és az 12345 jellegű dolgokból generált tárcákon nem érdemes sok pénzt tartani érthető okokból.

Egy érdekesség: a MrCoin által Mosonmagyaróváron, és a CoinCash által a Gozsduval szemben üzemeltett bitcoin ATM-ek (remélem nem bánjátok az ingyen reklámot 🙂 ) már tudnak papír tárcát generálni, és egyből arra utalni neked.

A papírtárca tök jó, csak ezt így nem igazán lehet elkölteni, valahogy digitalizálni kell.

Mobiltárca

A következő szint a mobiltárca, ezt fogom most megmutatni. Miért kevésbé biztonságos, mint a papírtárca? Bármikor kaphatsz egy vírust a telefonodra, ami lelopja a privát kulcsodat, vagy átver valahogy, hogy elvegye a bitcoinodat, így nagy összeget nem érdemes tárolni rajta.

Ha esetleg van már bitcoinod papír tárcában, akkor ide könnyen be tudot azt húzni, és utána költeni.

Ezen kívül létezik még hardverwallet, ami egy USB-s kütyü, ezen tárolódik a bitcoin (vagy sok más coin is akár), csak a kütyüvel és jelszóval tudsz költeni róla, ez is szuper biztonságos.

Na de! Mobiltárca: ebből rengeteg van már, PlayStoreból és AppStoreból is le tudod tölteni a legtöbbet. Amit régóta használok és teljesen megbízhatónak tartok, az a Mycelium, de ugyanúgy jó akár a BitPay és társaik.

Bitcoin walletek arzenálja a PlayStore-ban.

Mobilwalletekből kétféle létezik: az egyiknél a privát kulcsok a telefonon vannak, a másiknál nem. Utóbbi úgy lehetséges, hogy a bitcoinod igazából nem nálad van, hanem egy pénzváltónál vagy az app készítőinél, ilyenkor ők egyfajta bankként funkcionálnak. Ez akkor lehet probléma, ha gebasz adódik velük, becsődölnek, és viszik a pénzt. Nem jellemző, de azért előfordult már. Ilyenek pl. a Freewallet walletjei, vagy a Xapo. Az előnye ezeknek, hogy nem kell emlékezned semmire, mert be tudsz lépni a Facebookoddal / Google fiókoddal. Én személy szerint azt preferálom, amikor nálam vannak a privát kulcsok.

Let’s go!

És akkor essünk neki a Mycelium-on keresztül!

Töltsd le a Mycelium-ot!

Indulás után nyomj a Create New-ra, ekkor létrejön a pénztárcád. Az app figyelmeztetni fog, hogy állíts be PIN kódot, és készíts biztonsági mentést, ezt mindenképp tedd meg, ne spórolj ezen az idővel. Akkor is, ha mégsem figyelmeztet az app.

A biztonsági mentés 12 értelmes angol szó lesz, ezt írd le papírra, és tedd biztonságos helyre. Ebből lehet visszaállítani a pénztárcádat, ha elromlik/elvész a telefon (ebből generálható a privát kulcs, csak 12 szót könnyebb megjegyezni, mint a kódsort, ezért terjedt el a szavas módszer).

A PIN kód 6 számjegy, ezt semmiképp ne felejtsd el, ez minden utaláshoz kell.

Ha mindezzel megvagy, akkor van egy mobiltárcád, nézzük hogy kell a papírtárcán lévő bitcoint áthúzni bele!

Ehhez menj a Menu -> Cold storage részbe, majd nyomj a QR Code-ra és szkenneld be a privát kulcsot a papír tárcáról, majd Send. Ekkor a papír tárcán lévő bitcoint beküldi a mobiltárcába, szóval később a papír tárcát már nem tudod használni. Kivéve, ha augusztus 1. előtt került bele a bitcoinod, mert akkor már van ugyanannyi bitcoin cash-ed és bitcoin gold-od, mint amennyi bitcoinod volt. Ha augusztus 1. és otkóber 24. között lett bitcoinod, akkor pedig ugyanannyi bitcoin gold-od van, mint bitcoinod. Hogy ez hogy és miért, arról majd egy következő cikkben.

Amint átért a tranzakció (10-60 perc) költhetővé válik a bitcoin.

Mycelium használata

Az app használata viszonylag könnyű.

A főképernyőn lévő QR kódra tudsz bitcoint fogadni. Ebből minden tranzakció után újat generál az app az anonimitás és biztonság miatt, de minden eddig generált tárcába érkező pénzt lát, szóval nem kell megijedni, ha régebbi címre jön a pénz.

A Send-del tudsz bitcoint utalni, ehhez 3 dolgot kell megadni: milyen címre, mennyit, és milyen Miner Fee-vel. Ez utóbbi a tranzakciós díj. Minél magasabbra állítod, annál hamarabb ér át a tranzakció, az app felajánl lehetőségeket, általában a Normal móddal érdemes utalni.

A Transactions alatt látod az eddigi tranzakciókat, illetve hogy átért-e már egy utalás.

Még egy érdekesség: minden tranzakció és összeg publikusan elérhető a blockchain-ben. Szóval ha meg szeretnéd nézni, hogy mennyi bitcoin van a papírtárcádban, akkor a publikus kulcsot olvasd be bármilyen QR kód olvasóval, és írd be a címet a blockchain.info oldalra. Szigorúan csak a publikust. 🙂

Természetesen bármilyen wallettel működik ez, csak ami nem papírból van, az kiírja magától.

Remélem sokaknak hasznos leírás lett, és mielőtt bitcoint vesztek, mérjétek fel a kockázatokat!

Ha tetszett a cikk, akkor kövess Facebook-on is!

Featured image: Worldspectrum fotója a Pexels oldaláról

Leave a Reply