Site Overlay

Kripto befektetés napi garantált profittal? Na persze.

Egyszeri befektetéssel garantált napi 3% profit, minden meghívott ismerős után még több profit, elvileg bányászatból és kereskedésből. Veled milyen gyakran jön szembe ilyesmi?

Szervertűz miatt az eredeti cikk egyes részei (pl. példák képekkel) hiányoznak. Bocsi.

Ha a kriptopénz világban mozogsz, akkor valószínűleg ismerős a helyzet, gombaszám szaporodnak az ilyen remek „befektetési lehetőségek”. Ha nem mozogsz benne, akkor még kevésbé ismered fel a kamu lehetőségeket, tehát még veszélyesebb. Ha esetleg a pénzügyi világban is kevésbé vagy tájékozott, vonzó lehet a rövid idő alatt nagy profit lehetőség, nulla munkával, kis tőkével.

Kezdésnek egy rövid összefoglaló

minden olyan befektetési lehetőség, ami garantált profitot ígér, és ez nagyobb mint egy banki betét vagy államkötvény hozama, kamu. Pont. A világ így működik, semmire nincs garancia, mindennek van kockázata. Tehát néhány százalék / ÉV fölötti befektetés esetén komoly kockázatnak teszed ki a pénzed. Minél nagyobb várható hozamnál nagyobb kockázatnak. Egy kicsit precízebben fogalmazva: akkor van alapkamat feletti hozam garantálva a világban, ha van mögötte biztosítás vagy biztosíték. Vagyis valaki átvállalja a kockázatot a haszon egy részéért, jövőbeli profitért vagy biztosítási díjért.

Az ilyen kripto “befektetések”, amik azt ígérik, hogy bányásznak és kereskednek neked, és adnak naponta több százalék profitot, azok 99.99%-ban piramis játékok. Addig működnek, míg elegen elhiszik ezt, és megveszik a csomagokat. A befolyó pénzből pedig fizetik az újakat. Egészen addig, amíg össze nem dől az egész, mert nem jön annyi vásárlás, mint amennyi újat ki kéne fizetni.

Nyilván vannak működő cloud mining szolgáltatások, mint pl. a genesis-mining.com, ők leellenőrizhetőek, van rengeteg videójuk a bánya telepeikről és reális számokkal dolgoznak. Nem is naponta kereshetsz rajta profitot, hanem inkább évente.

Hogyan tudod felismerni az ilyeneket? Néhány tipp, ami után gyanakodhatsz:

0. Garantált profit

Nem létezik. Főleg nem a kriptopénz világában. Lásd fent.

Ezzel a nagyját ki is lőttük, de nézzük tovább.

1. Az ajánlatok paramétereinek köze nincs a valósághoz

Olyan paraméterek vannak megadva, amik értelmezhetetlenek, irrelevánsak, olyanok viszont nincsenek, amik fontosak. Egy bányász bérlésnél fontos paraméterek:

algoritmus: ami meghatározza, hogy milyen coinok bányászhatóak vele

bányász teljesítmény: hash/s-ben megadva (h/s, Mh/s, Gh/s, Th/s), ebből számolható az aktuális bevétel

az áramköltség: mivel minden bányász eszköz rengeteg áramot fogyaszt, tisztázni szokták, hogy ez benne van-e az árban, vagy később vonják le rendszeresen a termelésből

bérlési idő: érthető miért.

Ha ezek megvannak, akkor bármilyen kalkulátorba (pl. whattomine.com) beütve látható, hogy mennyit termel naponta és saccolható egy megtérülés. Ezzel viszont óvatosan, folyamatosan változik, hogy egy adott teljesítménnyel mennyi bányászható egy adott coinból.

2. A paraméterek típusai rendben vannak, de az eredményeknek köze nincs a valósághoz

Az is előfordul, hogy megadják megfelelő módon, hogy milyen teljesítménnyel milyen coint bányásznak. Viszont az ígért profit már nem következik ebből. Ezt bármilyen kalkulátorral lehet ellenőrizni.

3. Semmi bizonyíték nem lelhető fel a bányászgépek valódi létezéséről

Egy sablonos honlap némi bullshittel, hogy gazdag leszel, de fotó, videó, riport sehol.

4. A pénz varázslatos kereskedésből jön

Nem állítom, hogy nem lehet napi több százalék profitot realizálni kriptopénz kereskedésen, és hogy ezt ne lehetne egy kereskedőrobottal megtenni. Lehetséges. De az ilyeneknek nincs szüksége random emberek pénzére. Másrészt ezek nem skálázhatóak a végtelenségig a tőzsde természetéből fakadóan. Harmadrészt ezek sem garantálható profitok.

5. Privát megkeresések

A leginkább privát megkeresések útján terjednek ezek, elég csak írni gyakorlatilag bármit egy népszerű, kriptopénz témájú Telegram csoportba, már özönlenek is privátban a jobbnál jobb lehetőségek. Ilyenkor néhány logikus kérdéssel könnyedén megszakadhat a beszélgetés. Amint észreveszi az ajánló, hogy ő sem érti, hogy mit akar eladni, és nem tud logikusan válaszolni a kérdésekre – mivel nem lehet –, ezért inkább feladja. Bár van, akit nem lehet holmi logikával meg érvekkel zavarba hozni, megmagyarázza a megmagyarázhatatlant. Ilyenkor szintén érdemes menekülni.

Két megtévesztő faktor:

1. Bejegyzett cég

Semmit nem jelent. Vagy valódi, vagy nem, de valós tevékenység nincs mögötte, nincs nyoma sehol.

2. Eddig rendszeres kiutalások

Addig rendszeresen utalnak ki, amíg nem dől össze a piramisjáték. Így hihetőbb a sztori, könnyebb még több embert behúzni, de semmit nem jelent.

Ha erős a gyanu, hogy kamu befektetési lehetőséggel találod magad szemben, akkor nem csak azért érdemes kerülni, mert a kelleténél nagyobb kockázatnak teszed ki a pénzed, hanem mert erkölcsileg sincs teljesen rendben. Nem neked bányászott/kereskedett pénzt kapsz, hanem mások befektetéseit, akik azt hiszik, hogy valós tevékenységgel járó dologba fektettek.

A legnagyobb baj mégis inkább azzal van, hogyha az ember elhiszi, hogy nulla munkával, kis idő alatt, kevés tőkével sok pénze lesz. Amíg úgy gondolkodsz, hogy vannak ingyen dolgok, nem lesz sok pénzed. Nincs ingyen ebéd, nincs ajándék (nyilván ha valamilyen marketing keretében kapsz valamit, az más, az marketing költségből van), és amíg így gondolkodsz, addig nem látod meg a logikus utakat a pénzszerzéshez. Mert van neki. Csak nyilván tenni kell érte, tanulni, fejlődni és kihasználni a lehetőségeket. Nem az olyanokat, amiket mindenki 1 kattintással megtehet nyilván. Ami mindenkinek 1 kattintás, abból te sem kereshetsz jól. Egyszerűen így működik a világ. Nincs varázslat, csak tanulás és munka.

Ha tetszett a cikk, akkor kövess Facebook-on is!

Featured image: Alesia Kozik fotója a Pexels oldaláról

Leave a Reply